Plan G

Iedereen kan het: tegels eruit en planten erin

11 februari 2022 | groen

Noelle verhuisde in december 2018 met haar man naar een huis met tuin. In de woning voelde het stel zich meteen thuis maar de tuin beviel minder goed. “Het lag helemaal vol stoeptegels! Terwijl wij duurzaam leven belangrijk vinden en ik enorm van tuinieren en planten houd. We besloten meteen om onze tuin te vergroenen. Goed voor ons én goed voor de natuur.”

Via een bomenkwekerij in de buurt konden zij een schets laten maken, met een advies voor beplanting. “Dat was echt een aanrader. De tuinontwerper had heel nuttige tips, zoals: maak het terras niet direct aan het huis maar verderop in de tuin. Dan kijk je binnen tegen groen aan in plaats van een tuinstel.” Vervolgens voerden Noelle en haar man zelf het plan uit. Materialen en planten werden zoveel mogelijk hergebruikt. “We hebben de tegels eruit gehaald, de tuin opgehoogd en grote delen ervan beplant. De afscheiding met de buren werd een heg. We plaatsten nestkastjes voor de vogels, maakten een pergola – waar onze kat dol op is – en installeerden een regenton om water op te vangen.”

Alle werk werd direct beloond: na één zomer hadden zij al een tuin vol groen. Ook de twee bomen die zij plantten, zijn goed aangeslagen en zorgen voor prachtig blad en bloemen. “Er is nu heel veel leven in de tuin: bijen, vlinders en vogels”, zegt Noelle tevreden. “Het is echt een plek geworden waar we tot rust kunnen komen en ontspannen. Ik word zo blij van al dat groen! Iedereen kan dit. Haal wat tegels eruit en plant een border. Of zet potten met planten neer. Niet bang zijn, gewoon doen. Je krijgt er heel veel voor terug.”