Plan G

Mijn groen keuzes

9 november 2021 | groen

“In de zomer zoemt ons dak!”
Een groen dak was een langgekoesterde droom van Roger en Karen Jochems. “We hebben destijds het dak van de uitbouw ervoor laten verstevigen ”, vertelt Karen. “Met een groen dak geef je de biodiversiteit een boost en lever je een bijdrage aan de waterberging. Maar we vonden het vooral erg mooi.”
In mei 2020 was het eindelijk zo ver. “Ik heb verschillende websites over groene daken gelezen en aanbieders met elkaar vergeleken”, legt Roger uit. “Op basis daarvan besloten we om voor een oplossing met matten in plaats van cassettes te gaan. Dat was lichter en betekent dus een kleinere belasting van het dak.”

Een groen dak kan vaak al tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning door de aannemer worden aangelegd. Roger pakte de klus zelf op, ruim drie jaar na de oplevering van de uitbouw. “Het systeem dat we kozen, bestond uit drie lagen. Eerst rolde ik de drainagemat uit over het dak. Daarop kwam de substraatmat, die de ondergrond vormt voor de beplanting. Toen kon het echte werk beginnen: het uitrollen van de sedummatten. Het lastigste was om de vijftig rollen met sedum, die 16 kg per stuk wegen, samen met de nodige emmers grind voor de randen op het dak te tillen.” Maar met hulp van zoon Max was de klus binnen een dag geklaard.
Behalve twee keer per jaar mest en bij extreme droogte water geven, vraagt het groen verder weinig onderhoud. Roger: “De bijen wisten het dak meteen te vinden. Ook vogels zijn er vaak te vinden, op zoek naar insecten of nestmateriaal. Tijdens de tweede zomer merkten we dat het binnenshuis echt koeler bleef. Dat is heel fijn. Ook de buurvrouw is ons dankbaar: zij kijkt nu vanuit haar badkamer uit op bloemen en planten!”